Världsmästerskap i golf

Sporten golf kan tyckas sakna ett riktigt världsmästerskap i traditionell mening, speciellt om man jämför med andra stora sporter som fotboll eller ishockey, där världsmästerskapet i fotboll spelas var fjärde år och det i ishockey sker årligen. De två sistnämnda idrotterna har ju var fjärde, respektive varje, år en stor turnering på en och samma plats där lagen gör upp om segern via både gruppspel och delfinaler under en period på ungefär två veckor.

Inom golfen är världsmästerskapet istället fyra olika tävlingar utspridda under ett år. De fyra tävlingarna, som du kan läsa mer om här nedan, har det gemensamt att de alla ger höga prissummor till de bäst placerade spelarna. En annan likhet mellan dessa tävlingar är att de påfallande ofta spelas i USA, även om andra länder förekommer också. Tävlingarna brukar i golfkretsar kort och gott kallas för WGC (efter engelskans World Golf Championships).

WGC Mexico Championship
Denna tävling spelas någon gång under januari eller februari månad, vanligtvis i Nordamerika eller Europa. Den allra första tävlingen hölls i Naucalpan (i Mexico precis som namnet antyder) och den gick av stapeln 1999. Vinnare blev amerikanen Tiger Woods.

WGC Dell Match Play
Denna tävling spelades också den för första gången 1999. Det året var banan som spelarna gjorde upp på i Austin, Texas. Sedan dess har man endast en gång spelat utanför USA, och då var det 2001 års upplaga som förlades till en golfbana utanför Victoria i Australien. Första årets vinnare var amerikanen Jeff Maggert, men 2007 var det faktiskt svensken Henrik Stensson som stod som segrare.

WGC Bridgestone Invitational
Även när det gäller denna tävling i den kvartett av turneringar som utgör VM i golf så spelade man för första gången 1999. Tiger Woods tog hem segern även här och platsen var Akron i Ohio. Sedan dess har tävlingen också hållits i Washington, men aldrig utanför USA.

WGC HSBC Champions
Det är den yngsta tävlingen i sammanhanget. Den spelades första gången 2005 i Shanghai i Kina och vanns då av David Howell från Storbritannien.